EVEZZ NYÁRON A SZIGETKÖZBEN!

Kedves Barátaink a partról és vízről!

Július 1 és augusztus 20 között a Szigetközben, a Duna vadregényes mellékágrendszerében szervezünk és vezetünk rövidebb – hosszabb vízitúrákat, melyek – bátran mondhatjuk – hazánk legszebb vízitúra útvonalait fogják érinteni. Ezekre az egy-két napos túrákra mindenkit nagy szeretettel várunk! A túráink indulási helye Ásványráró és Kisbodak lesz…

ezen az oldalon mindent megtudhattok a #szigetközi_nyár projektről

…a megjelölt időpontokon kívül minden nap indulnak nyílt túrák a két helyszínen

Jelentkezz és érdeklődj a túrákról az alábbi elérhetőségeken: – (+36 30) 570-8591

:


A vízitúrákról általánosságban

Egy napos vízi-csillagtúrák a kisbodaki és ásványrárói ágrendszerben és ezek környékén, illetve átevezünk a “túlpartra” a szlovákiai Csallóköz érintetlen Duna-ágaira. A túrák nehézsége eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a legnehezebb is teljesíthető bárki számára, egy kis kitartással és lelkesedéssel

A menetrend: minden túra reggel 09:30-kor indul a jelölt helyszínről , ezért a találkozót 08:30 – 09:00 közé időzítjük. Mindenki megkapja a megfelelő felszerelést, mentőmellényt, lapátot és indul a túra. A találkozó előtt reggelizzetek, csomagoljatok napközbenre ellátmányt magatoknak.

Amit hoznotok kell: váltóruhát, törülközőt, szandált vagy vízi-cipőt (papucs nem jó), fehér hosszú ujjú póló vagy inget, nap ellen világos sapkát vagy kalapot, napszemüveget, naptejet, személyes iratokat, gyógyszereket, vizet bőségesen, szendvicseket, csokit. Napközben vásárolni nem lesz lehetőség, csak a Csallóköz túrán! (oda EURO-t hozzatok)

Találkozó: 08:00 – 08:30 között – Túra indulás 09:30 – Ebédidő a vízen, dél környékén – Visszaérkezés a starthelyre változó…

A zölddel jelölt túrák és időpontok teljesen kezdőknek szóló, rövidebb, könnyed vízitúrák, akár pici gyerekekkel is. (3-4 óra)

A kékkel jelölt túrák hosszabbak, kicsit több evezéssel teljesíthetőek, és akad bennük átemelés is. (5-6 óra)

A pirossal szedett túra általában egy egész napos, több átemeléssel teljesíthető túra, kicsit sportosabban számára. Ilyen a Csallóköz pl. Kisgyermekekkel ezt a túrát nem ajánljuk! (6 óránál több)


Időpontok

Az alábbi időpontokon kívül minden nap indulnak a helyszíneken különböző nehézségű túrák, változatos útvonalakon, melyekhez bárki csatlakozhat. Ezekről a kempingek elérhetőségein tájékozódhattok.

Ásványráró


Július 2 (kedd) – Szürke-Duna túra,

Július 23 (kedd) – Bagaméri ágrendszer

Július 25 (csüt.) – Csallóközi körtúra

Július 30 (kedd)- Szürke-Duna túra

Kisbodak


Június 30 (vas.) – Kisbodaki körtúra

Július 11 (csüt.) – Csallóköz körtúra

Július 21 (vas.) – Kisbodaki körtúra

Augusztus 1 (csüt.)- Csallóköz körtúra


A túrák ára

Egységesen: 3000 Ft / fő (az egy napos túra), 8 éves kor alatt ingyenes. Ha több napig maradtok, illetve 15 fő felett további kedvezményekkel számolhattok!

ez tartalmazza a kenu bérlést, a mentőfelszerelés bérlését és a túrakíséretet


A helyszínekről

A Szigetköz

A Szigetközről röviden

A Szigetköz és a Csallóköz (Szlovákia) Európa második legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő szigetvilága, a Duna-delta után. Hazánkban (is) két nagy víztestre bontható, az egyik a mellékágrendszer, több száz hosszabb – rövidebb ággal, melyben útvesztő jelleggel túrázhat az ember, akár hetekig, a másik a 127 km hosszú Mosoni-Duna, mely a vándortúrázást szeretők számára nyújt vízitúrás lehetőségeket Rajka és Vének között.

A Szigetköz hazánk leginkább keresett és talán legnépszerűbb vízitúra területe, ez pedig annak köszönhető, hogy a kristálytiszta vizű tavak mellett vadvíz jellegű szakaszokkal is találkozhat a rajta túrázó természetjáró.

Ásványráró – Part Camping

Az “ásványi” ágrendszer

közel 20 túraútvonal

www.partcamping.hu

A Part Camping 2014 tavaszán nyitott a Felső – Szigetköz “szélén”, Ásványrárón. A 2013-ban elkezdődött KEOP Duna Projektnek  köszönhetően a vízszintet a 20 évvel ezelőtti állapotra állították, így egy csendes, nyugodt, csodálatos  vízi világ tárul a környékre látogatók elé.

A 150 fős sátorozóhely nyugodt, falusi környezetben, 6000 m² kiterjedésű zöld területen, közvetlenül az Öreg Duna  partján található Ásványrárón. A lassan áramló Duna-ág, kiválóan alkalmas az evezésre, családi programok és kirándulások megszervezésére  iskolás osztálykirándulások illetve csoportok számára.


Kisbodak – Esthajnalcsillag Kemping

https://www.szigetkoz-vizitura.hu

A “kisbodaki” ágrendszer

6 túraútvonal

Az Esthajnalcsillag kemping a Szigetköz szívében,  Kisbodakon található, a falutól kb. 300 méterre, a töltés mellet a védett oldalon. A kemping a Szigetköz egy olyan részén fekszik, ahonnan kényelmesen be lehet járni a Szigetköz (akár) alsó és felső ágrendszerét, Csallóköz legszebb tájait, csillagtúra formájában. Itt látogathatjuk meg a híres Öreg-erdőt (Öreg-Szigeti tó), a mellékágrendszer legnagyobb elöntött erdejét…Kis ágrendszer, ám talán az egész Szigetköz legzártabb rendszere


Földrajzi kedvcsináló

A terület

Részletesebb leírást nem szeretnénk készíteni a a túrákhoz, hiszen a túraútvonalak szépségét és változatosságát írásban nem lehet érzékeltetni. A fenti képen látható az a terület, melyen a túrák zajlanak.

Elképesztően sok útvonal

A kép felét vízszintesen “kettévágó” szélesebb Duna-ág az elterelt Öreg-Duna hazánkban nyugatról keleti irányba folyó szakasza. Azon túl (északi részen) található a szlovákiai Csallóköz, a Dunától délre a nyugati (bal) oldalon Kisbodak. a keleti oldalán pedig Ásványráró helyezkedik el. A nyári túrák során ezen az ágas-bogas Duna ágrendszeren túrázunk, változatos útvonalakon!